woensdag 2 maart 2011

Cobb Premier

Wat is een Cobb en hoe werkt het?

Het ontwerp van de "Cobb Portable Grill" is ontstaan met veiligheid in gedachte. Het is een uitvinding uit Zuid-Afrika, oorspronkelijk bedoeld als kooktoestel voor de bevolking op het platteland ter vervanging van het koken op open vuur. Het doel was het bevorderen van veiliger koken en het voorkomen van brand in de natuur.

Het eerste prototype was een bolvormig keramisch toestel waarop het prima koken was, maar dat te zwaar en onhandig was voor dagelijks gebruik. De oorspronkelijke brandstof voor de Cobb waren de in Afrika makkelijk verkrijgbare gedroogde maïskolven (corn cobbs), vandaar de naam. De Cobb is verbeterd en dit heeft geresulteerd in een handzame, draagbare, veilige en enorm efficiënte barbecue. In plaats van maïskolven wordt de Cobb nu gestookt met houtskool briketten.

De Cobb heeft een diameter van 32cm en een hoogte van 30cm en bestaat uit de volgende onderdelen:

Deksel.
Gemaakt van roestvrij staal. De gaatjes in het deksel zorgen voor een gelijkmatige trek in de barbecue waardoor er een constante kooktemperatuur heerst in de Cobb.

Grillplaat.
Een geperforeerd kookoppervlak om te grillen, barbecuen, bakken en roken.
Met behulp van de meegeleverde vork kan je de grillplaat tijdens het gebruik van de Cobb verwijderen zonder je handen te branden. Door het geperforeerde oppervlak wordt vet en olie afgevoerd naar goot van de kom. De grillplaat is voorzien van een makkelijk reinigbare anti-aanbaklaag.
Het oppervlak van de plaat bereikt een temperatuur van 250 graden Celsius tijdens gebruik, terwijl de buitenkant van de Cobb gewoon koel blijft!

Vuurrooster en pannenhouder.
Het vuurrooster is van roestvrij staal gemaakt en zit in de vuurkamer (zie volgende plaatje). Op het vuurrooster worden de briketten gelegd en aangestoken. Op de drie naar boven stekende delen kan een pan of ketel worden geplaatst.

Kom met vuurkamer en goot.
In het midden van de kom zit de vuurkamer met rondom openingen voor luchttoevoer. In de vuurkamer stop je de aanmaakblokjes, waarna je het vuurrooster plaatst. De goot heeft drie functies. In de eerste plaats worden hierin het vet en het vocht opgevangen dat van het vlees afkomstig is. Dit komt dus niet op de briketten, waardoor er geen rookontwikkeling is. Daarnaast kan je in de goot groenten meekoken. Als laatste kan je in de goot bijvoorbeeld een scheut bier of wijn doen tijdens het barbecuen, waardoor er een nog lekkerder smaak aan het vlees of de vis wordt gegeven.

De mantel.
De mantel van de Cobb is van RVS gemaakt. De mantel zorgt er voor dat de warmte blijft waar die hoort: aan de binnenkant. Hierdoor is de Cobb altijd koel aan de buitenzijde en kan je de Cobb ook op tafel, in het (droge) gras of op de boot gebruiken. Door de rubber voetjes glijdt de Cobb niet weg.

Geen opmerkingen:

Populaire berichten